Baby

Проследяване на бременността

Written by Cvety

Най-важното нещо по време на бременността е нейното проследяване и навременно взимане на мерки, ако такива се налагат. Вече безброй пъти споделих за изследванията, но те са само част от един дълъг път през тези 9 месеца, който включва контролни посещения при вашия акушер-гинеколог, както и няколко специализирани прегледи по фетална морфология, а в последния месец следене на тоновете на бебето. Днес ще обърна повече внимание на тях, но преди това искам да споделя няколко думи за личния си опит. Много е важно да изберете “вашият човек/лекар”, бременността е период, който променя всяка жена и е хубаво да минете през нея заедно с професионалист, на който може да имате пълно доверие и който, ще е до вас във всеки един момент. Дори и най-малките неща могат да окажат безпокойство, а всички знаем колко е важно през бременността да сме напълно спокойни. Съветвам ви, дори и при малко съмнение – просто потърсете вашия човек! Аз имах щастието да попадна на МЦ “Д-р Калчев” в подходящ момент и да започна проследяването си при д-р Чучумишев, който освен страхотен професионалист, се оказа и страхотен човек. Всъщност д-р Владимир Чучумишев е специалист по фетална морфология и това беше първото ми посещение в МЦ “Д-р Калчев”. Феталната морфология, наричана още и фетална анатомия, е част от скрининга за вродени аномалии на плода, който се прави с помощта на ехографските прегледи по време на бременността.

А сега ще ви разкажа и за някои от най-важните прегледи, през които всяка жена трябва да премине.

Комбиниран биохимичен скрининг между 11 – 13 г.с.+ 6 дни

Ултразвукова оценка на растежа и развитието на плода в края на първото тримесечие. Добре се визуализират глава, крайници, гръден кош, коремна стена, мозък, сърце, бъбреци, стомах, пикочен мехур. С голяма вероятност може да се прогнозира пола на детето. Определя се разположението на плацентата и броят на съдовете в пъпната връв. Големи структурни дефекти могат да се открият още в този срок на бременността.

При този преглед се извършва скрининг за хромозомни заболявания – синдром на Даун, синдром на Едуардс, синдром на Патау, синдром на Търнър. За целта се визуализират и измерват носната кост, нухалната транслуценция, характеристиката на кръвотока в сърцето и съдовете на плода.

С Доплер се изследва също така и кръвотока в маточните съдове, за да се прогнозира риска от ранна и късна прееклампсия и от изоставане в растежа на плода.

Взема се малко количество венозна кръв от бременната жена и пробата , заедно с картата от ултразвуковия преглед се изпращат в специализирана генетична лаборатория за изчисляване на риска за хромозомни заболявания при плода.

УЗ преглед в 20-23 г.с. за изследване на феталната морфология

Структурите на плода се визуализират оптимално в този срок на бременността и е възможно тяхното детайлно изследване. Оценява се растежът и развитието. Определят се мястото на прикрепване на плацентата и нейното разположение спрямо маточната шийка, мястото на прикрепване на пъпната връв към плацентата, броят на кръвоносните съдове в пъпната връв, количеството околоплодна течност, дължината на маточната шийка.

С Доплер са прави оценка на кръвотока в плода, плацентата и маточните съдове.

УЗ преглед в 28-32 г.с. с Доплерова оценка на кръвотока в плода, плацентата и маточните съдове.

При този преглед се прави повторна оценка на анатомията на плода, неговите растеж и развитие. Когато има тенденция за забавяне на растежа е много важно да бъде определено дали се касае само за малък за гестационната възраст плод или има данни за фетално страдание. В случай, че се установи такова, проследяването и консултацията на бременността са от ключово значение за успешния и изход, както за здравето както на майката, така и на детето.

МЦ “Д-р Калчев” предлага пакети за проследяване на бременността с подробно описание на всички прегледи. Цъкнете върху снимката по-долу или ТУК.
cvetybaby signature

*информацията, която споделям в този пост е с подкрепата на МЦ “д-р Калчев” , базирана на личен опит

About the author

Cvety