Baby

Изследвания по време на бременност

Written by Cvety

Ако трябва да кажа сто пъти, колко са важни изследванията, ще го направя. Правете си профилактика, дори да не сте бременна или да нямате някакви проблеми. За това отделям цял пост на тях. Първото нещо, което трябваше да направя веднага, след като излезнах от прегледа за установяване на бременността, беше да видя как са ми показателите. Бременността е много деликатен период и време, в което трябва да дадем максимума на тялото си, за да може да износим и родим здраво бебе. Доказано е, че когато всичко се проследява, е много по-малък рискът за каквито и да било лоши последици. Така че никога не пренебрегвайте посещението при лекар, както и неговите съвети.

Няма да навлизам в големи подробности за самите изследвания, тъй като от медицинска гледна точка могат да се кажат доста неща за всяко поотделно. Накратко ще споделя аз какво си пуснах и защо бях посъветвана така. Също искам да споделя, че в МЦ “Д-р Калчев” може да си направите изследвания и да съчетаете прегледа си с тях.

Пълна кръвна картина и урина

Това са задължителни изследвания за здравето на всеки човек. Следят се основните показатели, които по време на бременността са от голямо значение за развитието на плода и състоянието на майката. При мен имаше леко отклонение от нормата на левкоцитите, но това се оказа нормално в този период. Относно урина, хубаво е да се пусне няколко пъти по време на бременността, тъй като това е период, който предразполага за повече инфекции.

Кръвна група

Едно от важните неща за мен беше и е, темата за кръвната група. Тъй като съм с отрицателен резусфактор. Това може да се окаже проблем, ако плодът е с положителен. За това е хубаво да си пуснете кръвна група, като задължително при жени с отрицателен се следи наличието на антитела. Това са антитела, които майката произвежда срещу плода. При първа бременност се взимат мерки и се поставя инжекция анти-D имуноглобулин – по време на бременността и/или след като родите. За да се избегнат проблеми.

Витамин D

Още един показател, който е от изключителна важност. В последните години все повече се заговори за Витамин D като важен фактор за организма, не само за бременни, но и за здравето на човек като цяло. Особено при децата. Най-добрият начин да си го набавим е от излагането на слънце, тъй като от храната много малък процент се усвоява от организма. Изследванията показват, че около 70-80% от бременните и новородените имат дефицит. За това е много важно да се започне отрано приемането му.

Витамин B12

Не по-маловажен от Витамин D, е и витамин B12. Той, както и фолиевата киселина, са от съществено значение за здравето на невралната тръба на бебето. Недостига му води до ред аномалии и проблеми. При мен например резултатите бяха в норма, но за да е достатъчно за бебето и за мен (витамин B12 трябва да бъде до горната граница) е добре да се приема още от началото на бременността.

TSH (хормон на щитовидната жлеза)

Най-важният хормон, който трябва да се следи преди и по време на бременността е този на щитовидната жлеза. Той отговаря за основни функции в тялото като метаболитното здраве, растежа и развитието.

Хепатит B, HIV, Сифилис

Всяка бременна жена и такава, която иска да забременее, е задължително да си пусне изследване за тези инфекционзи заболявания. За съжаление те се предават от майката на детето и причиняват тежки последстия върху плода. Задължително трябва да се изключат.

Токсоплазмоза

Тези показатели си пуснах, защото имам домашен любимец и е добре да се види дали в някакъв период съм прекарала въпросната паразитна инфекция. Пуснете си и двата показателя – за наличие на заболяване, и за наличие на антитела. Най-често заразяването става от котки или консумацията на недопечено заразено месо. За това е желателно ограничаването на колбаси и сушени меса по време на бременността.

Глюкоза

Важен показател, особено на по-късен етап, когато е възможно да се получи гестационен диабет, дори и при жена без отклонения в кръвната захар преди бременност. Важно е да следят нивата на глюкоза, тъй като е от голямо значение за иносването на плода до термин.

Магнезий

Както знаете магнезият е от огромно значение за изграждане и възстановяване на тъканите. При бременността е от особено значение, защото недостига му води до ред проблеми. Веднага ми идват на ум онези ужасни крампи, които се получават на краката, а знаем, че бременните са доста по-предразположени към тях. Винаги следете този важен минерал в тялото си, вече има страхотни продукти за набавянето му на пазара.

Калций

За калция получих много съвети, след като забремянах. Това е и един от водещите минерали, които са нужни на тялото при бременност. Тялото го използва, заедно с още минерали и витамини, за да се развие пълноценно плода. И разбира се, както всички сме чували за здрави кости и зъби. Следете го и се опитайте да си го набавите от храната.

Желязо

Нужно е повече количество желязо по време на бременност, тъй като обемът на кръвта е значително увеличен при жената. Желязото е нужно за изграждане на хемоглобина, друг важен показател, който е добре да се наблюдава.

Това са едни от най-важните показатели, които трябва да се следят през цялата бременност. Винаги е възможно да възникне нещо допълнително, но това може да каже само наблюдаващия ви лекар. Така че моят съвет е – приемайте достатъчно питателна и здравословна храна и хранителни добавки, за да може да доставите всичко необходимо за здравето на вас и вашето бебе/бебета. Доверявайте се на специалистите, защото те най-добре могат да преценят от какво има нужда организма ви, и най-вече не пренебрегвайте навременното проследяване и взимане на незабавни мерки, ако се налагат такива.

В следващия пост очаквайте пълна информаци за витамините и продуктите, които приемам от началото на бременността.

*информацията, която споделям в този пост е с подкрепата на МЦ “д-р Калчев” , базирана на личен опит

cvetybaby signature

About the author

Cvety

Leave a Comment