Baby

Когато разбрах, че съм бременна

Written by Cvety

Очакването беше голямо. Нямах търпение да си направя тест, но все пак изчаках да мине около седмица и няколко дни, след като ми закъсня цикъла. В интерес на истината, аз вече знаех какъв ще е резултатът. Не знам, наречете го шество чувство, но просто знаех. Е, разбира се, имаше причина, която тотално затвърди моето усещане. Една вечер се събудих и усетих някакво ужасно гадене, нещо, което до този момент не ми се беше случвало. И така направих тест, естествено втората чертичка не ми беше от най-изразените, но я имаше, и просто беше сигурно, че съм бременна. Не съм си и помисляла друго! Чувството като научиш новината е просто неописуемо. Междудругото при мен имаше някаква смесица между еуфорична радост и страх в едно. Някак си животът ти се преобръща за секудни. Веднага, след като научихме съобщихме на родители ни. Не сме чакали да мине време, или първо да отида на преглед, направихме го веднага. Щастието на всички беше наистина огромно. И така пристъпихме към втора крачка и началото на пътя към родителството. Записахме си час при акушер-гинеколог.

Споделям и малко инфо, което ми предоставиха от МЦ “Д-р Калчев”, кое е най-важното, което се проследява на първия преглед. 

Съвременните УЗ апарати позволяват установяването на бременността само няколко дни след закъснението на менструацията или при положителен уринарен тест за бременност. В 5- та гестационна седмица обикновено се визуализира плоден сак , а в 6 г.с. вече е възможно да се види и ембрион със сърдечни пулсации.

При първия преглед трябва да се отговори на няколко въпроса:

Къде е разположен плодният сак?

Обикновено откриваме сака в маточната кухина, но в малък процент от случаите бременността може да се развие извън кухината.Това състояние се нарича извънматочна бременност и установяването на такава в най-ранния възможен срок е изключително важно.

Колко плодни сака има?

В 3 % от от случаите може да открием повече от един плоден сак.При многоплодна бременност е важно определянето на хориалността (броят на плацентите). Това е най-точно именно в първото тримесечие.

Срокът на бременността и определянето на вероятен термин за раждане.

Прието е бременността да се датира според първия ден на последната редовна менструация. Когато овулацията на жената не е на 14 – тия ден от цикъла, се получава разминаване между очаквания и реалния срок на бременността. По данните от УЗ прегледа в първо тримесечие е възможна корекция на термина за раждане.

Правилно ли се развива бременността?

Ако не може да се установи наличие на ембрионални структури при плоден сак над 25 мм или липсва сърдечна дейност при ембрион с дължина над 7 мм , се касае за неразвиваща се бременност. За да се установи причината за този проблем, биват назначени допълнителни изследвания и консултации със специалисти.

В медицински център “Д-р Калчев”, разполагат с апаратура, от последни тенденции на технологиите, специалистите за проследяване на бременност са Д-р Чучумишев (АГ, проследяване на бременност и Фетална морфология) и Д-р Кобаков (АГ и проследяване на бременност). 

Истината е, че на този етап не се вижда нищо от нас обикновените хора, а и не разбираме нищо :), но да чуете “Да! Бременна сте и всичко е наред!” е безценно.

Не мога да се оплача от първите три месеца – да, имах гадене, но слава богу не съм повръщала. Единственото, което много ме мъчеше беше това, че постоянно ми се спеше. Аз съм от дейните хора и работата ми беше постоянно на крак. Изведнъж се появява това безсилие, което се оказа адски неприятно. Другото нещо, което наистина си беше гадничко – бяха ароматите. Някои от тях направо намразих.. Дори любими парфюми. За това ви съветвам, разберете ли, че сте бременна, просто избягвайте всякакви аромати – както на козметика, така и силни храни, почисващи прерати и изобщо всичко, което мирише. Може би не при всички го има, но при мен се изрази в това.

В следващия пост ще си говорим повече за изследванията, които е добре да се направят веднага, след като научите, че сте бременна.

П.П. Снимките са правени на по-късен етап от бременността ми.

*информацията, която споделям в този пост е с подкрепата на МЦ “д-р Калчев” , базирана на личен опит

cvetybaby signature

About the author

Cvety

Leave a Comment