Baby

Преди двете чертички

Written by Cvety

Истината е, че отлагах този момент и все не бях готова. Да – аз. Исках да се развивам в работата си, след това реших да направя свой собствен бизнес, а това определено става многооо по-трудно, когато имаш дете. Особено, ако работиш сам и имаш толкова големи амбиции. Само да вметна, че с Пресиан сме заедно от 12 години, а тази година празнуваме 3 години от сватбата ни. Колкото обаче и да ги мислим нещата, никога няма да сме напълно готови за това, което предстои. И никой не се е родил готов да създаде нов живот и да съумее да се справи с всички трудности накуп. Просто това е животът. Вярвам, че когато сме сигурни в себе си и способностите си, колкото и трудно да изглежда нещо, то винаги намираме начин да се справим. И без да навлизам в дълги размисли за живота, просто решихме, че е време да развием връзката си, себе си като хора и да се видим в ролята на родители. Дойде моментът както се казва. Това  е моментът, когато двама души постигнат пълен синхрон в мислите и чувствата си. Винаги съм вярвала, че трябва и двамата да бъдем напълно осъзнати и въвлечени в това чудо наречено родителство. Не би следвало да е фанатична фикс идея, или пък постъпка породена от напредване на възрастта или постоянното напомняне от страна на близките. Просто вярвайте в инстинктите си и нещата ще се случват. Вярата всъщност е и нещото, което ти носи най-доброто – рано или късно.

Имах няколко въпроса в Инстаграм по темата за преди забременяване – дали съм взимала някакви витамини и добавки? Какво ми е помогнало? И изобщо правила ли съм нещо за по-лесно забременяване. Да, има няколко неща и етапа, които е добре да минете. Разбира се, това не е нещо задължително, споделям личния си опит, както и съветите, които получих в МЦ “Д-р Калчев”.

Благодарна съм, че досега и преди това нямахме здравословни проблеми, нито аз, нито съпруга ми. Имаше го страха от това, че вече не сме на 20, но пък в интерес на истината, никога не съм си позволявала и за секунда да си помисля, че бихме имали някакъв проблем. За съжаление в днешно време много двойки имат проблеми и наистина ми е трудно да приема този факт. В тази връзка бих искала да споделя малко повече за медицинския център, в който ходя. Неговият основател д-р Калчев е репродуктивен специалист от дълги години, който използва алтернативни методи. Така и след изключително много позитивни отзиви, попаднахме тук. Мои познати също го препоръчаха като специалист, който им е помогнал и решил доста проблеми. Цялата идея на д-р Калчев е в това да събире екип от специалисти, най-добрите в областта си, които да действат като екип. Грижата за жената от преди забременяване, до самото раждане с обхват от всяка посока – от акушерство и гинекология, ендокринология, хематология, имунология чак до иглотерапия и психология, и още много други. Спокойствие, доверие и индивидуален подход, съчетани с професионализъм и модерна апаратура. Нещо, от което всяка една от нас се нуждае, особено в периода на бременността.

Какви прегледи е добре да си направите преди да решите да имате дете?

Ясни са рутинните прегледи, които си извършваме всяка година – цитонамазка, микробиология и посещение при мамолог. Няма нужда да казвам колко са важни. Всеки проблем, който е открит на време, може да бъде решен. За това – проследявайте се редовно! Искам да отворя скоба и да кажа колко е важно да сте стрикни в проследяването на бременността, както и в задължителните фетални морфологии, за които ще споделя на по-късен етап.

Второто нещо, което правя профилактично, без значение забременяване или не, са кръвните изследвания и урина. Аз съм от хората, които следят доста тези показатели, плюс това винаги си пускам хормони, особено на щитовидната жлеза, чернодробни изследвания и витамини. Това са неща, които не отнемат много време, а всъщност за жизненоважни за нашето здраве.

Какво пиех преди да забременея?

Така тук има едно много важно нещо, което е хубаво да започнете да пиете преди да решите да имате дете и това е фолиевата киселина. Аз обаче открих продукт, който доставя достатъчно количество фолиева киселина + повишава фертилитета при жените преди забременяване. Което казано на прост език – подобрява плодовитостта.  Това е Профекунд.

  1. Регулира менструалния цикъл  – “Vitex agnus-castus” е билка, стимулираща фертилитета с дълга история на безопасна употреба при хората. В множество изследвания е показано, че помага за стимулирането и стабилизирането на репродуктивните хормони, които участват в овулацията, баланса на менструалния цикъл и неговата редовност.
  2. Стимулира либидото и повишава половия живот на жените – “Maca lepidium” е кореноподобен кръстоцветен зеленчук от Перуанските Анди. Расте в някои от най-суровите обработваеми земи на света, като понася много ниски температури, бурни ветрове и силна слънчева светлина. С 31 различни минерали и 60 различни фитонутриенти в състава си, Maкa служи за храна на ендокринната система, като поддържа функционалността на хипофизата, надбъбречните жлези и 1 щитовидната жлеза – всички участват в хормоналния баланс.
  3. Намалява риска от дефекти на невралната тръба – Фолиевата киселина помага за предотвратяване на дефектите на невралната тръба при развитието на ембриона, като например “spina bifida”. Следователно е препоръчително бременните жени и жените, които могат да забременеят, да допълнят дневния си хранителен режим с фолиева киселина. Макар че фолиевата киселина не е биологично активна в организма. Това означава, че фолиевата киселина не се съдържа естествено в човешкия организъм или в храната. Активната фолиева киселина от Прoфeкунд, последно поколение Quatrefolic®, е оптималният вид фолиева киселина, необходима на организма за защита на репродуктивното здраве, предотвратяване на анемия и възстановяване на ДНК.

За финал искам да вмъкна, че не е нужно да имате проблеми, или да чакате да откриете такива, за да пиете хранителни добавки, които са нужни на организма. Особено, когато искате да се случи нещо толкова важно. През бременността много от важните витамини и елементи са в недостиг, и винаги е по-добре да се вземат навременни мерки. Профекунд е чудесен вариант за всичко, от което организма има нужда преди забременяване. При мен добрите резултати се видяха след месец пиене и съм изключително щастлива и благодарна, че най-хубавото нещо в живота ни се случи и ще бъдем родители.

*информацията, която споделям в този пост е с подкрепата на МЦ “д-р Калчев” и Профекунд , базирана на личен опит

cvetybaby signature

About the author

Cvety

Leave a Comment