Baby

Витамини, които приемам по време на бременността

Written by Cvety

Една от най-важните теми по време на бременността е недостигът на важни за организма витамини и минерали. Много от тях са пряко свързани с правилното развитие на плода и често пъти дори се раждат деца с недостиг на някои от тях. За това е хубаво, както неведнъж съм казвала, да се вземат навременни мерки. Дори преди да забременеете е добре да направите изследвания, които да установят от какво има нужда организма ви.  

Тук идва и моето признание – аз съм скарана с взимането на таблетки. Винаги съм избягвала да пия лекарства и всичко във вид на таблетки леко ме плаши. Все пак в почти всички етапи от живота ми съм взимала някакви добавки, но наистина тяхното преглъщане ми е било ужасно. След като си направих първите изследвания, за които може да прочете ТУК. Се оказа, че имам недостиг на някои важни витамини, които веднага ми бяха препоръчани от проследяващия лекар за пиене. За това колкото по-рано направите изследвания и се установи някакъв недостиг, толкова по-навременно ще успеете да започнете да приемате. 

Давам по същество, тъй като темата ще стане доста дълга, а важното е да отсеем наистина полезното. Оказа се, че много от вярванията ми за мултивитамините и за усвояването им от организма е било съвсем невярно. В повече случаи тези така наречени мултивитамини не съдържат достатъчна доза за нуждите на организма. Научих и нещо наистина много важно, освен че даваме определена сума пари, пием добавки, които реално не се усвояват от организма и не носят нужното количество, ние губим и време. Ценно време, в което или ще успеем да дадем нужното на плода за неговото правилно развитие, или няма. Както знаете бременността е 9 месеца (в най-добрия вариант), каквото и да правим след това, то е без значение. 

Освен всички грижи и внимание, които получих в МЦ “Д-р Калчев”, получих още и най-доброто решение за набавяне на нужните количества витамини и минерали. Д-р Владимир Чучумишев веднага намери решение за “моя проблем” с трудното преглъщане на хапчета – витамини, които се впръскват в устата, и които се абсорбират много ефективно и бързо в организма – BetterYou 

BetterYou е компания, която е специализирана в производството на хранителни добавки под формата на спрей. Да, нещо наистина иновативно, удобно, лесно за употреба по всяко време и тотална алтернатива на таблетките! Особено за първия триместър е изключително трудно да се приемат някои таблетки, които често пъти водят до гадене и реално до невъзможност за усвояване. При спрей хранителните добавки активната съставка отива направо в кръвния поток, тя не преминава през стомаха, още един плюс, който откривам в тези витамини. Честото приемане на някои добавки води до раздразнения на стомаха и това мога да потвърдя от личен опит. При BetterYou е излишно да казвам, че до такъв проблем не може да се стигне.  

Ето и витамините, които приемам:

Витамин D 

Както споменах и предишния пост, в последните години много се заговори за този витамин и неговото важно значение за организма. Витамин D регулира експресията на стотици гени и е неразделна част от биологичните функции, които засягат всяка телесна система. Той помага за намаляване на възпалението, което е необходимо за модулация на растежа на клетките и имунната функция. Витамин D също влияе на гени, които помагат за регулиране на клетъчната диференциация и апоптоза. От изключително важно значение е приемат на витамин D по време на бременността.
 

Аз взимам BetterYou D3000 – специална формула, която доставя витамин D директно в кръвта, като заобикаля храносмилателната система. D3000 е микро-емулгиран до оптимален размер на капчиците, които осигуряват ефективна абсорбция. За този витамин специално получих невероятен съвет от д-р Чучумишев, в който ми обясни как точно трябва да бъде приет, за да може да се усвои от организма. Витамин D, трябва да стане на малки капчици, пръски, които да могат лесно да се усвоят от организма. Давам пример – приемането на една доза на основа зехтин е невъзможно да бъде обработена и усвоена от организма оптимално, както са например пръските от спрея на BetterYou, които влизат направо в кръвния поток. Най-добре е да следите границите си и винаги да се стремите да сте към горната. При бременните жени трябва да се приема повече от нормалната дневна доза, тъй като правилното развитие на плода се дължи именно на високите нива на витамини, минерали  и хранителни вещества в организма. Така че тук при препоръка на д-р Чучумишев приемам по две впръсквания на ден.

Витамин B12 и Витамин B-комплекс 

За Витамин B12 също дадох кратко инфо в предишния пост, както и споделих това, че той ми излезе в норма, но за бременните жени е хубаво показателите да са в горната граница (отново). Така че е трябва да се приема през цялата бременност, защото плода има нужда от него и както се казва “си взима постоянно”.  Всички витамини от група B имат пряко отношение към нивата на хомоцистеина. Високите нива на хомоцистеин могат да показват недостиг на витамини В6 и В12 и фолиева киселина (B9). Повишеното ниво на хомоцистеин по време на бременност може да води до състояния като повтарящи се спонтанни аборти, прееклампсия, бременности с дефекти на нервната тръба, като спина бифида и аненцефалия.  

Добавките, които взимам са: 

Boost B12 Oral Spray BetterYou –  Спрей, който набавя нужните нива на витамин B12, като отива директно в кръвопотока, избягвайки храносмилателната система. Това е метилколабамин в активна форма, която се поема директно от организма. Дневната препоръчителна доза е 4 впръсквания за деня, като аз взимам 2 от този и 2 от Б-комплекс. 

BetterYou B-complete Oral Spray – Предоставя експертна комбинация от всички 8 витамини от група В, които работят заедно, за да подкрепят естествения енергиен метаболизъм на тялото си и да помогнат за намаляване на умората и изтощението. В него има и витамин B9, както вече споменах по-горе – жизнено важната фолиева киселина. 

И последната добавка, която взимам е Pregnancy Oral Spray BetterYou. Винаги е хубаво да имате еднаобща добавка”, която е създадена конкретно за бременната жена. Много прецизно обаче гледайте състава, защото пазара е заринат от продукти, които не доставят нужното количество и както вече споменах, няма смисъл да губите време и средства за неща, които не работят. И отново BetterYou е спрей, който отива направо в кръвния поток, избягвайки храносмилателната система и всякакви проблеми, гадения, болки причинени от приемане наонези огромни таблетки”. Този спрей съдържа шест ключови хранителни вещества за подпомагане на майката и бебето, включително фолиева киселина, йод и желязо, в допълнение към витамините D3, K2 и B12. Ефективно доставя хранителни вещества в подкрепа на растежа на бебето и поддържане на повишените нужди на организма по време на бременността, вкючително и функцията на имунната система, като същевременно допринася за намаляване на умората чрез ефективно добавяне на  естествени съставки. Огромен плюснаправен е с формула против гадене, вкусът е ментов и приятен и са нужни само няколко впръсквания на ден. Хубавото при комбинираните витамини е, че няма риск за предозиране, но все пак е хубаво да се спазва дневната препоръчителна доза.

Знам, че публикацията стана малко дълга, но наистина е хубаво да се даде точна и ясна информация за нещата, които взимаме през този деликатен период. Бременността е един уникален период от живота на жената и за да бъде приятен, е добре дасе вслушваме във всяка дума, която тялото ни казва”. Да полагаме правилните грижи, за да може да сме здрави и да износим здраво бебе. Не пренебреграйте негативните резултати от изследванията, а взимайте адекватни и навременни мерки.

*информацията, която споделям в този пост е с подкрепата на МЦ “д-р Калчев”  и FloraVit,

базирана на личен опит

cvetybaby signature

About the author

Cvety

Leave a Comment