Travel

Iceland Part II

Written by Cvety

Нямам търпение да разкажа за останалата част от природни забележителности, които видях в Исландия. Бързам да продължа с поста и да ви покажа местата, които най-много ме докоснаха. Исландия е място, което оставя отпечатък в душата ти, място, което те кара да гледаш на света с други очи. В един момент си даваш сметка, че всичките дестинации, които посещаваш през живота си не са просто хубавите снимки, а една промяна на самия теб и разширяване на светогледа.

Нека се върнем по пътя към Южната част на острова и да се спрем като начало на най-големия глетчер на острова. Вахтнайокутъл, даващ също и името на парка, в който се намира. Под ледника, както са и повечето в Исландия, има няколко действащи вулкана. А размерите му са повече от внушителни.

Следващата спирка е ледената лагуна Йокулсарлон. Тъкмо си мислиш, че си видял нещо възхитително и се опитваш да го възприемеш сетивно и хоп идва ледена лагуна със супер сини късове лед, които дори след фотошоп не изглеждат толкова внушително както на живо. Времето през престоя ни на лагуната определено беше с нас, дори се усмихна и слънце, което направи изживяването още по-приятно. Неописуемо е да си поседнеш за няколко минути пред тази величествена гледка и просто да се насладиш, да забравиш за всичко останало, все едно времето спира.

А на няколко минути от нея те очаква пълен контраст – безкраен черен плаж с кристални късове лед, наречен Диамантения плаж. За съжаление, когато бяхме там нямаше толкова много късове лед както обикновено, но все пак успяхме да се докоснем и да заснемем едно самотно ледче, което ще видите по-надолу.

Едно от най-впечатляващите за мен места бяха гейзерите. Връщам се малко в първите дни от пътуването, тъй като те се намират в Златния кръг, за който разказвам ТУК. Не знам защо ги оставих за този пост, просто така го почувствах. Всъщност наименованието гейзер идва от този исландски извор наречен Гейсир. И така се превръща в наименование за “избликващите” от земните недра води. Едноименният Гейсир вече не е действащ, но пък успяхме да видим други впечатляващи гейзери. Много е интересно да наблюдаваш как водата ври и бълбука, надига се и изведнъж избликва на доста голяма височина. Като топлината й варира от 80 до 100 градуса. А цветовете там са неописуеми, както и сами можете да забележите.

Най-мистериозното място от целия остров беше черният плаж Рейнисфяра. Тук обаче времето изобщо не беше с нас. Плюс, че там е винаги супер ветровито, беше и много дъждовно. Рейнисфяра се слави с титлата един от най-красивите нетропически плажове в света, но също така е и доста опасен. Аз го чувствам като най-непредсказуемото място, на което съм била – освен времето, което там е съвсем друго, вълните от океана могат да залеят целия бряг, точно когато най-малко очакваш. Въпреки това е изключително популярно място за снимане на всякакви продукции, реклами, видеоклипове и филми.

Исландия дължи съществуването си на ударът между американската и евразийската плочи преди много години. Това превръща острова в единствената точка на земята, където можете да прекосите разстоянието от Европа до Северна Америка пеша. През мост 🙂

Най-дългоочакваното и най-желано изживяване остана за накрая. Синята Лагуна беше последната ни точка от екскурзията преди да излетим към София. Много често ми се случва да имам доста големи очаквания, а всъщност действителността да е съвсем различна. Тук обаче, беше дори по-хубаво от това, което си представях. Мястото е просто нереално. Не може да се опише. Изобщо. Не мисля и да се опитвам. Само ще споделя, че лагуната е изкуствено създадена. Нейните води идват от близката термоцентрала и се сменят през известно време. Топлината на водата е межъ 37-39 градуса и на места дори се усеща още по-топла. Млечно синият си цвят пък дължи на силиция в състава си. Също така е популярна и с лечебните си свойства. Така че като я посетите непременно си направете глинена маска.

Днес определено бях по-кратка, въпреки че нямаше как да спестя снимков материал. Исландия е една незабравима страна – освен с разнообразните си природни форми, тя предлага истории за викинги, легенди за тролове и елфи и изобилие от огън и лед. Колкото и да ви разказват и да четете, истината е, че трябва да видите със собствените си очи.

jacket Timberland, 6 inch boots Timberland, hat Timberland, rainforest Napapijri, backpack Napapijri, sneakers Timberland;

cvetybaby signature

About the author

Cvety

Leave a Comment