Travel

Vatican City

Written by Cvety

Във Ватикана е крайно недостатъчно да прекараш един цял ден, дори и за една година няма шанс да видиш всичко. Казаха ни, че ако се спрем за минута на всяко едно творение там, ще са ни нужни 5 години, за да видим всичко. За около 5-6 часа успяхме да разгледаме най-важните произведения. Но сега ще започна с предисторията. Вземете си билети предварително онлайн, не в деня на ходенето. Ватикана е място, което индивидуално без гид, няма никакъв смисъл да посетите, ако не изучаване изкуство или история, разбира се. Ние с Пресиан още преди да заминем се разровихме и открихме един сайт, в който всичко е организирано, тъй като искахме да се качим и на купола на Свети Петър. Просто искахме пълен експириънс, както се вика. Сайтът, от който си купихме билети е thevaticantickets.com. Всичко нужно получихме на имейла и в 8 без 15 бяхме на уреченото място. Имахме невероятното удоволствие да видим изгрева точно срещу базиликата Свети Петър. Това е невероятно изживяване. За мен най-красивото и смислено нещо, което трябва да направиш в Рим е да посетиш Ватикана, а най-най-любимото ми място е базиликата. Групата ни не беше много голяма и беше супер интересна откъм националности, имахме доста забавни моменти през обиколката. Но тук искам да спомена, че попаднахме на най-готиния гайд, който има в Рим. В годините съм се наслушала на страшно много ненужна информация и дърдорене на глупости, които на никому не биха послужили. Но Киара беше топ! Наистина не съм попадала на по-добър екскурзовод.

Отправихме се първо за изкачване на купола на Сан Пиетро. Хора, подгответе се, колкото и да сте тренирани, тежко си е :). 500 стъпала от началото, като спокойно може да пропуснете 200 с асансьор, но останалите си ги качвате. Не мога да си представя обаче, какво е било там преди ковид. Аз за пръв път реших да се кача, точно по тази причина, че е спокойно. Преди нас нямаше нито една група, реално ние бяхме първи и сами. И да искаш може би това няма да го видиш никога във Ватикана. До ден днешен си спомням опашката по целите стени, за да влезеш. Сега нямаше никаква, а на скенерите по едно време нямаше никой! Буквално. Ако искате да видите истински Ватикана, да се насладите, да усетите както казва Киара – другия въздух – направете го сега.

Базиликата Свети Петър – най-невероятното нещо, което са виждали очите ми. Най-голямата църква в света по площ и обем. Нещо невиждано, нещо прекрасно. Колкото и пъти да отида там, всеки път ще намеря нещо, което да ме изуми, всеки път ще е като първи. Няма да навлизам в подробности за историята й, защото тя е необятна, изключително интересна и според мен трябва да бъде чута там на място. Колкото и да четете из интернет, усещането да слушате и да гледате едновременно е несравнимо. Задължително отделете време да се качите на купола, отвътре е интересно, отвън е още по-интересно, а това, което ще видите отгоре просто неповторимо.

За музеите на Ватикана си трябва супер много време. Моят спомен от тях беше едно доста дълго препускане и страшно много информация, която през онова време не съм и разбирала, да ви кажа честно. Определено човек като попътува повече и обогати съзнанието си, вече гледа по друг начин на нещата. Ватиканските музеи са едно от онези неща, които трябва да посетите поне веднъж в живота си. Главна цел за това ни посещение беше Сикстинската Капела, то ясно защо. Това е едно от най-великите произведения на изкуството, да не кажа най-великото. Според мен всеки един човек трябва да го види на живо, там обаче не се говори и не се снима. Така че нямам нито една снимка, която да споделя, но пък можем да се насладим на творението на Микеланджело из интернет. И тук няма да навлизам в подробности, защото постът и без това стана доста дълъг.

За финал искам да кажа, че дори и цял ден там, пак не успях да видя всичко, което трябва да се види и определено ще е нужно да се върна за Пинакотека, галерията с творби на велики художници. Последните няколко пътуванията зародиха нова страст в мен и това е изкуството. Определено има какво да научим от творбите на тези велики художници и скулптори, повечето от които са надминали времето си.

cvetybaby signature

About the author

Cvety

Leave a Comment