Travel

Colosseum, Palatino & Foro Romano

Written by Cvety

Отделете си един цял ден за тази обиколка. Поради положението, билети се продаваха само онлайн. Препоръчвам да си вземете предварително общ билет за всичко. Заслужава си. В Колизеума обаче се влиза под определен час, така че имайте предвид, хубаво е да сте там 15 минути по-рано. Няма опашки, но все пак трябва да покажете зелен паспорт и да минете през скенер. Отделете си минимум 4 часа за посещението на хълма и форума, за да не бързате. Имайте предвид, че температурите са доста високи. Ние бяхме в края на септември и беше около 30 градуса, което се усеща много. Носете шапка, слънцезащитен крем и задължително шише вода, ако сте там през лятото или началото на есента. Може да си налеете питейна вода на много места в Рим. Има обособени за това чешми.

Започнете обиколката с Палатино. Изключително красиво място, на което има и хубава растителност. Това, което ни впечатли най-силно от цялата обиколка в този ден, всъщност беше панорамната тераса, която откриваше пред нас целият Римски Форум, а в дясто се вижда и Колизеума. Това е една от тези гледки, които буквално ти спират дъха и те карат да се замислиш колко е малък човек, и в същото време колко могъщ е, че да сътвори всичко това. Постойте там, гледайте, не изпадайте в луд екстаз за снимки (направете си няколко), насладете се, дишайте, усетете го. Невероятно е, а след това слезте надолу във Форума и вижте всъщност колко сме малки сред тези величествени творения.

След това може да се отправите и към обиколка на Колизеума. Определено е нещо, което трябва да се види и отвътре. По-неочакваното за мен беше липсата на хора. Когато бях в Колизеума преди години, нямаше възможност да се доредиш за снимка, а сега дори имаше възможност да се снимаш сам, без да има около теб хора. Разбира се това никак не е най-важното. Всички знаем, че Колизеумът е символ на Рим. Свързваме го не само с величие, а и с жестокост. Интересно е, че при обиколна разходка отвътре в коридорите е направено като музей разказващ историята му през вековете, останки и интересни макети, а след това може да се насладите и на спиращата дъха гледка като излете навън.

cvetybaby signature

About the author

Cvety

Leave a Comment