Travel

Rome & Chill

Written by Cvety

Наскоро се завърнахме от Вечния град и е време да споделя впечатленията си. Времето беше с нас и успяхме да посетим всички важни забележителности + някои не толкова популярни места. Разбила съм по-емблематичните локации в няколко поста (за това следете за още), а сега ще ракажа малко за вкусна италианска храна, много навъртяни километри пеш, както и за римския la dolce vita.

Първа спирка от летището беше площад Навона. Била съм в Рим преди доооста години и някак си спомените ми бяха съвсем различни (поне тези, които ги имаше). Усеща се липсата на хора, усеща се и проблем в бизнеса, след многобройните травми, които ковид нанесе на всички. Но пък Рим си е Рим, и според мен съвсем скоро ще се изправи на крака. На площад Навона е хубаво да видите: трите фонтани (най-красивият е този на четири реки, който е създаден от Лоренцо Бернини) и църквата Свети Агнес.

Запътили сме се към Пантеона, за който чакането е на приливи и отливи – възможно е да чакаш 2 часа, за да влезеш, може да стане и за 15 минути. При нас беше второто. Влиза се задължително с Green Pass, мерене на температура и маска. Храмът на всички богове – най-старият паметник на културата в Италия.

Една доста по-нова, но също толкова внушителна сграда се намира на площад Венеция.  Едноименният дворец е построен е в края на XV век от бъдещия тогава папа Павел II. Пред него е паметникът на Виктор Емануил – първия крал на обединена Италия.

Няма как да пропусна най-прочутият фонтан, който свързва три улици и за това се нарича Fontana Di Trevi. Той е построен през 1762 г. от Никола Салви. Скулптурите във фонтана са на Пиетро Брачи. В центъра на фонтана е фигурата на бог Нептун, а от двете му страни има по една женска фигура, алегории на изобилието и здравето. Хвърляш монета и си намисляш желание, а според легендите, това означава, че ще се върнеш пак.

В близост до фонтана продаваха невероятни печени кестени. Не вярвам да са през цялата година, но късно лято и есен ще има със сигурност. Задължително трябва да опитате!

Площад Испания – този път локацията ни прекара през друг маршрут и пристигнахме там отгоре надолу към Via dei Condotti и се спуснаха през популярните Spanish steps. Никога до сега не ми се е виждало толкова красиво там, може би заради тълпите от хора, които се струпваха само и само да се щракнат. Сега също има хора, но в сравнение с преди ковид е направо смешно число. Невероятна гледка се отваря от терасата и определено си заслужава да се види от този ъгъл. След това спускането по-емблематичната улица с луксозни магазини е абсолютно задължителна. Ако сте намислили да си купувате нещо, то спестете пари и го напревете там, усещането е неповторимо!

Хълмът Авентин не ни беше в списъка, но докато бяхме там получих няколко препоръки за това място и решихме да отделим един предиобед и да се разходим до там. Хубавото беше, че хотелът ни беше на супер локация, както за пешеходни разстояния, така и за ползване на транспорт. Разположен е на 5 минути от гара Термини, казва се Торино и се води 4-звезден. Трябва да призная, че единственият му плюс е местоположението и панорамната гледка, която има ресторанта му. Не го препоръчвам, но в окръга имаше много хотели, така че ако се разровите, ще си намерите нещо хубаво. Та запътихме се една сутрин към Aventine Keyhole – врата, през чиято ключалка се вижда базиликата Свети Петър. А малко преди нея има красива портокалова градинка. Ако имате 5 дни в Рим – отидете, но ако нямате свободно време, по-скоро пропуснете тази забележителност.

Хапване и пийване – където и да седнете в Италия не вярвам да бъде лошо, продуктите им са разкошни, а кухнята им невероятно вкусна. Ние повторихме някои места, защото много ни харесаха, ето тези, които си заслужават – El Faciolaro, Cotto Restaurant, Alessio. За истинско италианско джелато и шоколад Venchi, а за най-вкусното нещо на света – сицилиански бриош с невероятен домашен сладолед Gelateria La Romana и не забравяйте КЕСТЕНИТЕ, а и да пиете вино срещу Пантеона!

fin

cvetybaby signature

About the author

Cvety

Leave a Comment