Travel

Vienna Part I

Written by Cvety

Виена е място, което колкото и пъти да посетя ще са ми малко. Там като че ли времето не стига да се насладиш на всичко. За това и не успях да се вместя в един пост. Тази година въпреки ковид проблемите, които продължават, успяхме да попътуване на няколко хубави места. Всъщност желанието да отидем до Виена се зароди, след като на Пресиан му излезе присъствена конференция в Братислава, за която разказвам ТУК. А така съвпаднаха нещата, че имахме и годишнина от сватбата. Просто се получи чудесно. Бяхме си организирали всичко сами, като този път решихме да спим в апартаменти, а не в хотели. Признавам си беше ми за първи път, нооо съм супер впечатлена. И двете места, на които бяхме във Виена бяха страхотни. Две, защото пътувахме до Виена, спахме там, отидохме за три дни в Братислава, и след това се върнахме за още 3 във Виена. Абе като цяло беше си страхотна седмица!

Посетихме всички забележителности, които така или иначе бяхме виждали, но този път решихме да отделим повече време на изкуство. Така се зароди и моята нова голяма страст. Не претендирам, че разбирам нещо, но насладата от този изкусителен град на изкуството е огромна. Първа спирка в ден едно беше Naschmarkt, за хапване. Оказа се, че в неделя там нищо не работи. Е, не съвсем, едно заведение се “пръскаше по шевовете” и така решихме, че е  “нашето”. Оказа се популярна дестинация с няколко локации във Виена. NENI ресторант с израелска храна и найй-вкусният хумус, който съм опитвала. Останахме очаровани, искаха сертификат за ваксинация преди да те настанят.

След хапване видяхме, че работи Албертина и се насочихме право към невероятното изкуство на Пикасо, Моне и много други изящни майстори. Беше великолепно, времето обаче не ни стигна да видим всичко на спокойствие. За там си отделете минимум един полуден, дори цял.

Продължавам с една от най-разкошните сгради във Виена. Като едно ключово и неповторимо място е дворецът Белведере. За него вече отделихме цял ден, тъй като имахме достатъчно време да се разходим. Оказа се, че повечето от забележителностите бяха на пешеходно разстояние от апартаментите, които бяхме запазили и през цялото време се движехме пеш.

Климт остава в сърцето ми завинаги. Винаги съм харесвала картините му, но някак си по от комерсиална гледна точка. Тук успях наистина да почувствам гения на този творец. Невероятно е. Сигурна съм, че и вие сте го изпитвали като сте били в Белведере, а ако не сте – задължително го направете.

Вмятам набързо и за финал, че се отбихме до Парндорф, в небеизвестния аутфлет за дрехи, аксесоари и какво ли още не. Като цяло от луксозната му част не останах особено впечатлена, даже никак. Но пък имаше брандове, от които наистина си заслужаваше да си купиш нещо. Ако имате достатъчно време посетете го, ако не – насладете се на нещо по-смислено.

*очаквайте и втора част

cvetybaby signature

About the author

Cvety

Leave a Comment